2014. február 16., vasárnap

Leggings/Jeggings/Treggings - avagy hol kezdődik az ízléstelenség?

A téma nem új, de folyamatosan jelen van mindennapjainkban, ezért érdemes még mindig foglalkozni vele.

A cicanadrágok megjelenésével sokaknak könnyebb lett az élete, ugyanis ezt a fajta öltözetet bárki magára tudta húzni, valakire pontosan passzolt, valaki belepasszírozta magát, de a végeredmény ugyanaz volt: egy viszonylag könnyen a test vonalaihoz igazodó nadrág, ami gyakorlatilag minden testalkatra 'felment'. Egyesek olyannyira megszerették ezt a számtalan kiaknázatlan lehetőséggel bíró 'nadrágot', hogy lassacskán elfelejtették, hogy tulajdonképpen ez nem egy nadrág. Már olyan értelemben nem az, mint például a farmer vagy bármilyen más vastag anyagú, derékpánttal, cipzárral és esetleg zsebekkel ellátott társa.

Köztudott, hogy ezeknek az ún. cicanadrágoknak (az elnevezés még a kilencvenes évekből visszaköszönő tornanadrágoktól származik, ezeknek anyaga főleg fényes volt és testmozgáshoz használták őket, gyakran színben hozzá illő hajpánttal...nem is értem, na mindegy) sokféle fajtája napvilágot látott az utóbbi 5-6 évben. Szeretném most ezeket egyesével bemutatni, hogy így tudjak válaszolni az általam kutatott kérdésre: Hol van a határ nadrág és a leggings-ek között? Mert az már egyre homályosabb...

Leggings - Az a tipikus, vékony pamut anyag, ami rendkívül kellemetlen módon átlátszik. Annyira vékony, hogy szinte csak nyáron lehet hordani utcára, ugyanakkor az egész évi bulik nagy sztárja, hisz ruha alá, harisnya felé, esetleg nadrág alá tökéletesen megvéd a felfázástól. A buliba érkezve pedig egyszerű megválni tőle, elfér a kis táskákban is. Ezt a típust szigorúan csak hosszított felsővel vagy ruhával tanácsos felvenni, vékony anyaga miatt ugyanis a rövid felsővel való viselése utcára könnyen tükrözhet egyfajta ízléstelen magamutogatást vagy 'piaci' megjelenést.Nem is tudom, hogyan fogalmazhatnék ennél finomabban. A teljesen vagy majdnem teljesen eltakart fenék egy kifinomultabb külsőt kölcsönöz szettünknek és nem igényli a divatrendőrség közbelépését.

Jeggings - Várható volt, hogy törekvések fognak megjelenni arra vonatkozóan, hogy a bolondját járassák velünk és olyan leggings-eket készítsenek, amire konkrétan rá van nyomva egy farmer képe. Na ez meg akkor micsoda? Ránézésre farmer, tehát hordhatom rövid pólóval, viszont közelebbről látszik, hogy csak egy vékony nadrág, aminek semmi köze a farmerhez. Tiszta káosz. Akinek amúgysem volt szilárd alapokra épülő ízlése, valószínűleg hibát hibára vétett ezzel a darabbal is. Nemrég vettem egy ilyen nadrágot, ez mindig is dilemmám volt, hogy hordanám-e teljes értékű nadrágként. Úgy gondolom, hogy teljes egészében nem. Jól mutat ez a fajta 'farmer' hosszított felsőkkel és szerintem ez az egyetlen cicanaci, amiben úgymond engedélyezett, hogy hátul kilátszódjon a zsebek 'képe'. Tehát itt elég egy félig takarás is, persze ízléses formában, ugyanakkor én ezt a típust sem venném fel soha derékig érő felsővel.


Treggings - És amikor a nadrág és a leggings összeolvad, abból lesz a treggings. Roppant egyszerű,  kényelmessége ugyanaz, mint a leggings-nek, mert elasztikus anyagból készül,viszont rendelkezik derékpánttal, két oldalán varrás van és kezdetben díszzsebeket, most már akár egész elől és hátul zsebet is magába foglalhat. Különbség még köztük, hogy utóbbinak jóval vastagabb az anyaga, többek között ez is lehetősé teszi számunkra, hogy hordhatjuk nadrág helyett.



Tehát felvehetünk nadrágként treggings-t és akár még jeggings-t is, ha ügyesen csináljunk, viszont a klasszikus leggings szigorúan tabu hosszított felső nélkül.

Úgy gondolom eléggé körbejártam a témát, aminek persze nem vagyok szakértője, csak a tiltólistám élén szerepel a leggings, mint nadrág viselése rövid felsővel. Így már elég régen kötelességemnek éreztem, hogy leírjam ez ügyben a gondolataimat. Mindenki döntse el maga, miben érzi jól magát, de tegye mindezt a jóizlés határain belül, a saját érdekében!

1 megjegyzés:

  1. Köszi az összehasonlítást. A tiltólistáddal maximálisan egyetértek bár úgy látom, mi vagyunk a kisebbség.

    VálaszTörlés