2013. május 18., szombat

Mai süti :)

Csináltam ma egy tök jó piskótából készült süteményt, nem is volt nehéz, csak jó sok friss gyümölcs kell hozzá ízlés szerint, és már kezdődhet is a finom, tavaszi sütemény elkészítése:) A receptet a nosalty-n találtam, de kiegészítettem a saját tapasztalataimmal és itt-ott át is írtam.

Tészta:
  • 5 tojás
  • 5 ek liszt
  • 2 ek vaníliás pudingpor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 2 ek víz
  • 7 ek cukor

Krém:
  • 250 ml tej
  • 5 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor vagy vaníliarúd kikapart belseje
  • 125 ml tej
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • 3 ek liszt
  • 1 tojássárgája
  • 12,5 dkg Rama
(ha újrakezdeném, ebből kicsit többet csinálnék, több tejjel és pudingporral)

Díszítéshez:
  • eper
  • kiwi
  • banán


Elkészítés:

  1. A tészta elkészítése: a vizes piskóta elkészítésének lépéseit alkalmazzuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
  2. A tojások sárgáját 2 ek. vízzel és 7 ek. cukorral habosra, krémesre kikeverjük.
  3. A rizslisztet és a pudingport összekeverjük (ha használunk szódabikarbónát azt is belekeverjük), majd a tojássárgás keverékhez adjuk.
  4. A lisztes masszába óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
  5. Sütőpapírral kibélelünk egy formát, beleöntjük a piskóta masszát, majd készre sütjük.
  6. A megsült piskótát rácsra/deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni.
  7. A krém elkészítése: 250 ml tejet és a cukrokat feltesszük főni.
  8. 125 ml tejben elkeverjük a lisztet, a pudingport és a tojássárgáját.
  9. A meleg tejbe beleöntjük a lisztes, tojásos tejet, és készre főzzük a krémet. A tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni. Keverjük át többször, ne keményedjen meg túlságosan a teteje.
  10. A puha vajat vagy margarint keverjük habosra. (Ha nem találjuk elég édesnek a főtt krémet, itt adhatunk még a vajhoz porcukrot, és édesíthetjük!) Kanalanként adjuk hozzá a főtt krémet, és keverjük egyneművé, habosra.
  11. A piskótát vágjuk ketté, kenjük meg krémmel, ízlés szerint tehetünk bele gyümölcsöt is.
  12. Hagyjunk krémet a tészta bevonására is, ízlés szerint díszítsük gyümölccsel, csokoládéforgáccsal, piskótamorzsával.
  13. Behűtjük az elkészült süteményt.
sütési hőfok: 
180°C




4 megjegyzés: