Csináltam ma egy tök jó piskótából készült süteményt, nem is volt nehéz, csak jó sok friss gyümölcs kell hozzá ízlés szerint, és már kezdődhet is a finom, tavaszi sütemény elkészítése:) A receptet a nosalty-n találtam, de kiegészítettem a saját tapasztalataimmal és itt-ott át is írtam.
Tészta:
Tészta:
- 5 tojás
 - 5 ek liszt
 - 2 ek vaníliás pudingpor
 - 1 csomag sütőpor
 - csipet só
 - 2 ek víz
 - 7 ek cukor
 
Krém:
- 250 ml tej
 - 5 ek cukor
 - 1 cs vaníliás cukor vagy vaníliarúd kikapart belseje
 - 125 ml tej
 - 1 ek vaníliás pudingpor
 - 3 ek liszt
 - 1 tojássárgája
 - 12,5 dkg Rama
 
(ha újrakezdeném, ebből kicsit többet csinálnék, több tejjel és pudingporral)
Díszítéshez:
- eper
 - kiwi
 - banán
 
Elkészítés:
- A tészta elkészítése: a vizes piskóta elkészítésének lépéseit alkalmazzuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
 - A tojások sárgáját 2 ek. vízzel és 7 ek. cukorral habosra, krémesre kikeverjük.
 - A rizslisztet és a pudingport összekeverjük (ha használunk szódabikarbónát azt is belekeverjük), majd a tojássárgás keverékhez adjuk.
 - A lisztes masszába óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
 - Sütőpapírral kibélelünk egy formát, beleöntjük a piskóta masszát, majd készre sütjük.
 - A megsült piskótát rácsra/deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni.
 - A krém elkészítése: 250 ml tejet és a cukrokat feltesszük főni.
 - 125 ml tejben elkeverjük a lisztet, a pudingport és a tojássárgáját.
 - A meleg tejbe beleöntjük a lisztes, tojásos tejet, és készre főzzük a krémet. A tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni. Keverjük át többször, ne keményedjen meg túlságosan a teteje.
 - A puha vajat vagy margarint keverjük habosra. (Ha nem találjuk elég édesnek a főtt krémet, itt adhatunk még a vajhoz porcukrot, és édesíthetjük!) Kanalanként adjuk hozzá a főtt krémet, és keverjük egyneművé, habosra.
 - A piskótát vágjuk ketté, kenjük meg krémmel, ízlés szerint tehetünk bele gyümölcsöt is.
 - Hagyjunk krémet a tészta bevonására is, ízlés szerint díszítsük gyümölccsel, csokoládéforgáccsal, piskótamorzsával.
 - Behűtjük az elkészült süteményt.
 
sütési hőfok: 
180°C
Milyen alkalomból készült?
VálaszTörlésnem volt alkalom:) hosszúhétvégére gondoltam sütök valami finomat, és tényleg nagyon finomra sikerült!:)
VálaszTörlésjól is néz ki!
VálaszTörlésköszi :)
VálaszTörlés